...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Pametno iskorištene namirnice smanjuju broj gladnih

10.03.2017.

Danska je prošle godine otvorila prvu prodavnicu odbačene hrane, a Francuska je nedavno postala prva zemlja na svetu u kojoj je "food waste" ilegalan, odnosno, bacanje hrane koja je ispravna za upotrebu. Kod nas ovo polje nije regulisano zakonom, ali baš zbog velike količine hrane koja se baca i s druge strane velikog broja onih kojima je hrana potrebna, a ne mogu da je priušte, Udruženje građana "Recycle bin" pokrenulo je projekat "Kanta" koji se bavi ovim problemom. Od nedavno sprovode i akcije podele hrane gladnima na ulicama Novog Sada.

.

"Kanta" je počela s radom pre skoro dva meseca. U pasažu Dunavske 2, jedan od lokala adaptiran je i sada je kuhinja u kojoj članovi udruženja svakodnevno prave obroke, mesne i vegetarijanske, koje za donaciju služe onima koji u "Kantu" dođu da ručaju. Kako kaže aktivista ovog udruženja Goran Filipaš važno je napomenuti da "Kanta" nije ugostiteljski objekat.

"Naši gosti su članovi udruženja i kao takvi mogu da budu posluženi, odnosno, time što će jesti ili popiti piće kod nas, podržavaju akciju, ujedno na taj način i plaćaju članarinu u udruženju. S obzirom na nepostojanje zakonske regulative, iako pravimo hranu, to potpada pod naše aktivnosti koje se odvijaju između članova udruženja. Zamolimo sve da se učlane i time učestvuju u ovakvom socijalnom eksperimentu, pa ćemo da vidimo dokle to ide. Funkcionišemo tako da sve što se zaradi tokom nedelje su finansije uz pomoć kojih kupujemo namirnice, a ulične akcije podrazumevaju da svu hranu koju tokom nedelje ne potrošimo, vikendom pripremimo i podelimo ljudima na ulici", kaže on.

kanta7 jpg

Kod nas ne postoji zakon koji reguliše ovo polje, pa bi se ove akcije mogle smatrati i nelegalnim.

"Mi smo izradili sanitarne knjižice bez obzira na to što nama sanitarna knjižica u pravnom smisu ne treba, jer ne podlažemo nikakvim inspekcijama, nema zakona koji uređuje ovo polje. Da postoje pravila mi bismo igrali po njima, ali bavimo se nečim što je pionirska stvar i u svetu, tako da je svaki savet dobrodošao. U međuvremenu, svako ko uzme hranu, uzima je na sopstvenu odgovornost", objašnjava on.

Međutim u "Kanti" se nadaju da će baš ovakvim akcijama i njihovim delovanjem pokrenuti lokalnu zajednicu i lokalne vlasti, supermarkete i proizvođače namirnica, te uz saradnju s njima promeniti situaciju na bolje. Aktivistkinja koja kuva i subotom deli obroke na ulici Tijana Budošan kaže da ljudi koje ponude obrokom nisu samo beskućnici, već svi oni za koje se vidi da su gladni. Reakcija je kod svih slična. 

"Mislim da se ljudi stide toga što su gladni. Iznenade se i malo je neprijatno, i njima i nama. Neki pitaju šta je to, većina ne, već prihvate obrok i to je to", kaže Tijana, a Goran dodaje da je zapazio da oni koji su gladni uglavnom neće da uzmu, odnosno, neprijatno im je zbog toga što su gladni.

"Ali i to se menja, jer devojke izađu na ulicu nasmejane, oraspolože ih i ubede da prihvate obrok", kaže on. 

kanta4 jpg

U "Kanti" je svaki dan na meniju jedno kuvano jelo, jer je ideja da se hrana ne baca, a da se od ostataka prave nova jela. Oni koji dođu, u ovom periodu, mogu pojesti podvarak, testo s miksom pečuraka, spanać, paprikaš i pasulj. Namirnice će se sezonski menjati.

"Trenutno imamo jednog sponzora, odnosno donatora i to je naš prijatelj iz Sremskih Karlovaca koji nam poklanja gljive i zbog njegovog miksa gljiva imamo najbolje testo sa pečurkama u gradu, a i paprikaš je postao apsolutni hit. Meso nabavljamo kod komšije iz mesare sa Riblje pijace. On nam daje popust, koliko može. Pokušavamo da pronađemo veće proizvođače i da na taj način dobijamo samo osnovnu količinu namirnica koje su nam potrebne, a da od donacija od obroka kupujemo dodatno šta nam zatreba. Kod nas je minimalna donacija 190 dinara i ne ograničavamo vas kriškama hleba i kutlačama hrane. Mi stavimo šerpu i kutlaču na sto, damo ljudima escajg i tanjire i oni se sami služe", objašnjava Goran.

kanta1 jpg

Za sada, ljudi koji dolaze u "Kantu", uglavnom se bave poslovima iz sfere medija, kulture, umetnosti i filma, a kako Goran objašnjava ovo je korisno jer je u planu izrada televizijskog serijala u kom će poznati kuvati za gladne, ići zajedno na pijacu, cenjkati se s prodavcima... "Kanta" bi trebalo da zaživi i kao medijska platforma, koja će se temom maksimalne iskoristivosti hrane i smanjenja broja gladnih baviti na, uslovno rečeno, zabavan način. Pored ovoga, rodila se i ideja o sindikalnom ručku na kom bi se skupljao novac za funkcionisanje "Kante".

"Pravićemo sindikalne ručkove i zamislili smo da to bude dnevna akcija koja, recimo, počinje u 12 sati, na primer sindikalni ručak za O radio. I svi posetioci tog sindikalnog ručka, ne samo zaposleni na radiju, jedu za minimalnu donaciju od sto dinara, a ručak kuva neko od zaposlenih", kaže Goran.

"Kanta" okuplja i mlade ljude, volontere, koji su uglavnom bez posla, pa je ovo način da ne sede skrštenih ruku kod kuće, već da se aktiviraju, a ujedno pomognu lokalnoj zajednici. "Kanta" je otvorena svakog radnog dana, od 10 časova kada volonteri dolaze da spremaju hranu, a od podneva se može ručati i usput saznati sve u vezi sa planiranim uličnim akcijama i ostalim aktivnostima. Goran i Tijana ističu da je "Kanta" otvorena za sve one koji žele da dođu i sami budu šefovi kuhinje i na taj način pomognu da ovaj projekat opstaje i dalje se razvija. Aktuelnosti u vezi sa "Kantom" možete pratiti na njihovoj Fejsbuk stranici

Audio prilog poslušajte u plejeru ispod:

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Kako se tokom praznika nositi sa hranom i brigama zbog nje

Praznični period može biti stresan, posebno za one koji se suočavaju s anksioznošću u vezi sa hranom, brigama o težini…

.

Šta se krčka u kuhinjama generacija X i Z?

U drugoj epizodi "Rose u podne" Peđa (Gen X) i Irena (Gen Z) razgovarali su o generacijskim razlikama u pristupu…

.

Kako sačuvati hranu u frižideru kad nestane struje

Prirodne nepogode i raznorazni drugi razlozi mogu da dovedu do gubitka struje u domovima, makar privremeno. Šta se u takvim…

.

Dođite gladni na Gastro fest

Vojvodina je poznata po mnogo čemu, ali se nekako najčešće vezuje za hranu. Možda ona tradicionalna nije prema nekim novim…

.

Taco Bell uvodi veštačku inteligenciju u drive-thru restorane širom Amerike

Sledeću kasno-noćnu porudžbinu brze hrane brojnih američkih korisnika mogao bi da preuzme robot!? Još uvek nije potpuno jasno da li…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo